Kripto Para Borsaları ve Thodex Mağdurlarının Hakları

Bu yazımıza öncelikle kripto para birimlerine yatırıma ilişkin artan talep üzerine genel bir değerlendirme ve Thodex isimli yerli kripto para borsasının faaliyetlerinin durdurması üzerine uğranılan mağduriyetlere ilişkin genel bir değerlendirme yapılacaktır.

Değişen ekonomik koşullar neticesinde geleneksel yatırım araçları yerine kripto para birimlerine yatırım yapan kişi sayısı oldukça artmış durumdadır. Dünyada kripto para birimlerine yatırımların yapılabilmesi için aracı kurum olarak tanımlanabilecek pek çok borsa bulunmaktayken ülkemizde de sayıları her geçen gün artan birçok borsa bulunmaktadır. 16.04.2021 tarihinde yayınlanan Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik’le hem adından da anlaşılacağı üzere kripto paraların bir ödeme yöntemi olarak kullanılması yasaklanmış hem de borsalara yatırım yaparken sadece bankaların kullanılmasına karar verilmiştir. Önemli regülasyonların ilk aşaması olarak değerlendirilebilecek bu yönetmeliğin Resim Gazete’de yayınlanmasının birkaç gün sonrasında 2017 yılından beri faaliyette bulunan ve son zamanlarda pek çok ünlü isim ile reklam çalışması yaparak bilinirliğini arttıran Thodex adlı kripto para borsasının önce sitesine erişimin kapatıldığı ardından CEO Faruk Fatih ÖZER’in 20 Nisan 2021 Salı günü 2 milyar Amerikan doları ile yurtdışına kaçtığı öğrenilmiştir. Yaklaşık 400.000 yatırımcısı bulunan Thodex’in faaliyetlerini durdurması ve CEO’sunun yurtdışına kaçtığının iddia edilmesi üzerine yatırımcıların aklına takılan en önemli iki soru uğranılan zararın tazmini ve faillerin cezalandırılmasının nasıl olacağıdır. Söz konusu uyuşmazlıklar özel hukuk ve ceza hukuku yargılaması olarak iki farklı disiplinin alanına girmekte olup buna göre değerlendirme yapılacaktır.

Uğranılan Zararın Tazmini

Mağdur durumdaki yatırımcıların Thodex bünyesinde bulunan yatırımlarının korunabilmesi adına ivedi olarak Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından şirketin tüm banka hesaplarına bloke konuldu. Fakat söz konusu blokenin yatırımcıların zararlarını karşılamaya yetmeyeceği düşünülmektedir. Eğer yatırımcıların zararları bloke konulan hesaplar ile karşılanamaz ise yatırımcıların zararlarını tazmin etmek adına hukuki yollara başvurmaları gerekecek. Mağdurların ellerinde iki seçenek bulunmakta olup bunlardan ilki hukuk mahkemelerinde alacak davası açmak ya da icra müdürlükleri vasıtasıyla icra takibi başlatmaktır. Burada izlenecek yolun tespiti bakımından avukatınız ile görüşmeniz önem arz etmektedir. Başvurulacak her iki hukuki yolda da ne yazık ki mağdurların zararlarının karşılanacağı kesin değildir. Zira haberlerde belirtildiği üzere bir dolandırıcılık söz konusu ise şirketin boşaltılması ihtimali oldukça kuvvetlidir.

Failleri Cezalandırılması

Thodex’ten paralarını çekemeyen mağdurlar şirket yetkilileri hakkında savcılıklar nezdinde nitelikli dolandırıcılık ve güveni kötüye kullanma gibi pek çok suçtan dolayı suç duyurusunda bulunabilecek olup bu süreçte uğranılan zararın ispat edilmesi hususu önem taşımakta olup mutlaka ispat kuvveti bulunan evraklarının da (işlem görselleri, hesap dökümleri gibi) suç duyurusu dilekçesi ekinde sunulması gerekmektedir. Anılan süreçler titiz incelemeler ve iş takibi gerektirmektedir.

Sonuç

Her iki hukuki talep de gerek takibi gerek izahı bakımından hassas işlemler olup İmza Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak yazımıza belirtilen tüm uyuşmazlıklarınız ile ilgilenmekte ve bu kapsamda haklarınızın korunması için yoğun çaba sarf etmekteyiz. Aklınıza takılan başkaca hususları danışmak ve hukuki destek almak için iletişim numaramızdan ve elektronik posta adresimizden bizlere ulaşabilirsiniz.