Koronavirüs Pandemisi ve İş Hukuku – II

7244 SAYILI KANUNLA DÜZENLENEN SORUNLAR

  • KANUNUN 7. MADDESİ İLE GELEN YENİLİKLER

7244 sayılı Kanun’un 7. maddesi:

4447 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 24 – Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte iş sözleşmesi bulunmakla birlikte 4857 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesi uyarınca işveren tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler ile 15/3/2020 tarihinden sonra 51 inci madde kapsamında iş sözleşmesi feshedilen ve bu Kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçilere, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak kaydıyla ve 4857 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinde yer alan fesih yapılamayacak süreyi geçmemek üzere, bu süre içinde ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre kadar, Fondan günlük 39,24 Türk lirası nakdi ücret desteği verilir. Yapılan ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılamaz.
Birinci fıkra kapsamında ücretsiz izne ayrılarak nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin fiilen çalıştırıldığının tespiti halinde işverene, bu şekilde çalıştırılan her işçi ve çalıştırıldığı her ay için ayrı ayrı olmak üzere fiilin işlendiği tarihteki 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesince belirlenen aylık brüt asgari ücret tutarında çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerince idari para cezası uygulanır ve ödenen nakdi ücret desteği ödeme tarihinden itibaren işleyecek kanuni faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.
Bu madde kapsamında nakdi ücret desteğinden yararlananlardan 5510 sayılı Kanuna göre genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamına girmeyenler, aynı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılırlar ve genel sağlık sigortasına ilişkin primleri Fondan karşılanır.
Bakanlık, nakdi ücret desteğine ilişkin ödeme usul ve esaslarını belirlemeye ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye yetkilidir.”

Kanuna eklenen bu hükümde getirilen yenilikler:

İşçiye Nakdi Destek Sağlanması

Madde, işverenin tek taraflı iradesi ile ücretsiz izne ayrılan işçiler ile İşsizlik Sigortası Kanunu m. 51 kapsamında iş sözleşmesi feshedilen fakat kanuna göre işsizlik ödeneğine hak kazanamayan işçilere devlet tarafından nakdi destek sağlanması imkânını getirmiştir. Bunun istisnası ise herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamaktır. Yani emekli olup da çalışmaya devam edenler madde uyarınca nakdi destek dışında tutulmuştur. Şartları taşıyan işçilere ücretsiz izinde bulundukları veyahut işsiz kaldıkları süre boyunca (kanuna göre 17 Nisan 2020 tarihinden itibaren 3 ay) her gün için 39,24 Türk Lirası İşsizlik Sigortası Fonundan ödenecektir. Bu ödemeden yalnızca damga vergisi kesintisi yapılacaktır.

Genel Sağlık Sigortasından Yararlanmaya Devam Edilmesi

Madde, normal şartlarda 30 günü aşan ücretsiz izinlerde yararlanılamayan genel sağlık sigortasının kapsamını genişletmiştir. Şöyle ki; nakdi ücret desteğinden yararlananlardan kanun (Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası) kapsamına girmeyenler ve onların bakmakla yükümlü olduğu kişiler, harici bir prim ödemeksizin ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmaksızın yararlanacak ve buna ilişkin primler de işsizlik sigortası fonundan karşılanacaktır.

Bu Destekten Faydalananların Fiilen Çalıştırılması Yasağı

Madde, ücretsiz izinden kaynaklı nakdi destekten yararlanan işçinin çalıştırılmasını yasaklamıştır. Bu durumun tespiti hâlinde işverene her işçi için o tarihteki brüt asgari ücret tutarında idari para cezası kesileceği ve yapılan nakdi ücret desteğinin de ödeme tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsil edileceği maddede düzenlemiştir.

İçinde bulunulan pandemi sürecinde iş hukukundan kaynaklı tüm sorunlar yukarıda sayılan kanun maddeleri ile düzenlenmiş olmayıp diğer hususlara da aşağıda değinilmiştir.

İmza Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak pandemi süreci öncesi ve sonrası işçi – işveren uyuşmazlıklarından kaynaklanan tüm uyuşmazlıklarınız ile ilgilenmekte ve bu kapsamda haklarınızın korunması ve emeklerinizin karşılığının alınması için yoğun çaba sarf etmekteyiz. Aklınıza takılan başkaca hususları danışmak ve hukuki destek almak için iletişim numaramızdan ve elektronik posta adresimizden bizlere ulaşabilirsiniz.