Ceza İnfaz Kanunu’nda Yapılan Son Değişiklikler

15.04.2020 tarihinde TBMM tarafından çıkartılmış olan 7242 numaralı kanun ile birlikte cezalarda infaz sistemi değişikliğe uğramıştır. İşbu yazımızdaki amaç cezaların infaz oranlarının ne şekilde belirleneceği ve bu doğrultuda kesinleşmiş olan ceza sebebiyle kişinin cezaevinde ne kadar zaman geçireceği gibi hususlara açıklık getirmektir.

İnfaz Kanunu’nda yapılan değişiklikler uyarınca Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yer alan Kasten Öldürme Suçları (TCK m. 81, 82, 83), İşkence Suçu (TCK m. 94, 95), Eziyet Suçu (TCK m. 96), Cinsel Saldırı Suçları (TCK m. 102/1), Reşit Olmayanla Cinsel İlişki (TCK m. 104/1), Cinsel Taciz (TCK m. 105), Devletin Sırlarına Karşı Suçlar (TCK m. 326-339), Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak veya Yönetmek yada Örgütün Faaliyeti Kapsamında İşlenen Suçlar (TCK m. 220), Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Yönelik Suçlar (TCK m. 132-138), mükerrer suçlardan (TCK m. 58) ceza almış olan kişiler yeni düzenlenmiş olan infaz kanunundan YARARLANAMAZ. Bu kapsamda işbu suçlardan hüküm giymiş olanlar eski düzenleme uyarınca haklarında hükmedilmiş olan cezanın 2/3’ünü ceza infaz kurumlarında geçirdikten sonra koşullu salıverilmeden yararlanma hakkına sahip olacaklardır.

Değişiklik Kapsamında Olmayan Suçlar

Yine; Cinsel Dokunulmazlığı Karşı Suçlar (TCK m. 102/2, 103, 104/2-3), Uyuşturucu Madde Ticareti Suçu (TCK m. 188), Terörle Mücadele Kanunu uygulanmış olan Terör Suçları kapsamında da yeni infaz kanunu herhangi bir değişiklik getirmemiştir. Bu kapsamda işbu suçlardan hüküm giymiş olanlar eski düzenleme uyarınca haklarında hükmedilmiş olan cezanın 3/4’ünü ceza infaz kurumlarında geçirdikten sonra koşullu salıverilmeden yararlanma hakkına sahip olacaklardır.

Getirilen Değişiklikler

Eski kanun uyarınca denetimli serbestlikten yararlanma oranı standart olarak 1 yıl şeklinde belirlenmiştir. Ancak yeni kanun uyarınca denetimli serbestlik oran olarak belirtilmiştir. Bu doğrultuda vatandaşlar ceza infaz kurumlarında geçirecekleri sürenin 4/5’ini tamamladıkları hâlde denetimli serbestlikten yararlanabileceklerdir. Ancak bu orana rağmen denetimli serbestlikten yararlanılacak süre 3 yılı geçemez. Örnek vermek gerekirse 10 yıl ceza almış bir kişi 1/2 infaz sistemi ile ceza infaz kurumlarında 5 yıl geçirecektir. Bu 5 yılın 4/5’i olan 4 sene ceza infaz kurumunda kalan bir kişi denetimli serbestlikten faydalanmak suretiyle tahliye edilecektir. Kısaca belirtmek gerekirse 10 yıl ceza alan bir kişi ceza infaz kurumunda sadece 4 yıl kaldıktan sonra serbest olacaktır.

Bu kapsamda suç tarihi 30.03.2020 öncesinde olan bir hükümlünün 6 yıl veya daha az hapis cezası almış olması durumunda, işlemiş olduğu suç, sayılan istisnalar dışında ise kapalı cezaevinde olsa dahi serbest kalacaktır. 30.03.2020 tarihinden önce işlenmiş ve cezası 6 yıl veya daha az hapis cezası içeren kararlarda hükümlüler 3 gün ceza infaz kurumunda kaldıktan sonra tahliye olacaklardır.

Kanunda denetimli serbestliğin düzenlediği maddelerde her ne kadar cezanın infazının 4/5’inin yatılması halinde ve 3 yılı geçmemek üzere demiş olsa da; bu duruma da istisnalar getirilmiştir. Bu kapsamda;

  • 0-6 Yaş arası çocuğu bulunan kadın hükümlüler
  • Ağır hastalık, engellilik ve kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen hükümlüler

Bakımından bu şartlar 3/5 infaz oranına ve denetimli serbestlik hükümleri de 4 yıla kadar uzatılmıştır. 30.03.2020 tarihinden önce olmak ve kanunda belirtilen ve yukarıda sayılan istisnalar dışında olmak kaydıyla; ağır hastalık, engellilik ve yaşlılık sebebiyle hayatını tek başına idame ettiremeyen 65 yaş ve üstü hükümlüler herhangi bir şekilde süre şartına tabi olmaksızın denetimli serbestlikten yararlanabilecektir. Yine 30.03.2020 tarihinden önce olmak kaydıyla 70 yaşının üzerinde yer alan hükümlüler içinde denetimli serbestlik süresi 4 yıl olarak uygulanacaktır.

Yukarıda belirtilmiş olan infaz düzenlemelerinin tamamı 30.03.2020 tarihinden önce işlenmiş olan suçların infazı ve denetimli serbestlik hükümleri için geçerlidir. Bu kapsamda 30.03.2020 tarihinden sonra işlenmiş olan suçlar bakımından denetimli serbestlik şartı 1 yıl olarak uygulanacak ve yine denetimli serbestlik şartından faydalanmak için açık ceza infaz kurumunda bulunma şartı aranacaktır.

İmza Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak, ceza hukukundan kaynaklanan tüm sorunlarınızla ilgilenmekte ve bu kapsamda kişilerin haklarının ve hakkaniyetin korunması için yoğun çaba sarf etmekteyiz. Aklınıza takılan başkaca hususlarda danışmak ve hukuki destek almak için iletişim numaramızdan ve elektronik posta adresimizden bizlere ulaşabilirsiniz.