İşe İade Davası
- 27 Mayıs 2020
- Yayınlayan: imzahukuk
- Kategori: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Kimler İşe İade Davası Açabilir
Otuz veya daha fazla işçi çalıştırılan bir işyerinde en az 6 aylık çalışması olan işçi, belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedene dayanmaksızın feshedilmesi halinde işe iade davası açabilir. İşe iade davası sadece iş sözleşmesinin işveren tarafından feshi halinde gündeme gelebilir. İşçi, işveren tarafından haklı nedenlere dayanılarak iş akdi feshedilmiş ise bu durumda işe iade davası açamaz.
İşe iade davası, işverenin keyfi uygulamalar ile işçilerin iş sözleşmesini feshetmesini ve bu doğrultuda işçileri mağdur etmesini engellemek amacıyla getirilmiştir. İşe iade davasında amaç işverenin fesih gerekçesinin haksız olduğunu ve bu doğrultuda iş sözleşmesinin feshinin haklı veya geçerli bir nedene dayanmaması sebebiyle geçersiz olduğunu ispat ederek tekrardan işe dönmesini sağlamaktır. İşe iade davasını kazanan işçi, çıkartılmış olduğu pozisyondan daha aşağıda bir pozisyonda işe başlatılamaz. Hangi statüde iş akdi feshedilmiş ise işçi o statüden işe devam edecektir.
Dava Açma Süresi
İşe iade davası açılması için kanuni süreler mevcuttur. İş sözleşmesinin feshedildiği ve fesih beyanının işçi tarafından öğrenildiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde bu dava açılmadır. Ancak 01.01.2018 tarihinden itibaren ülkemizde uygulanmaya başlayan arabuluculuk başvuru yolu işe iade davaları açısından da zorunludur. Bu durumda işçi, iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız olarak feshedilmesinin akabinde 1 ay içerisinde Arabuluculuk Bürosu’na başvuru yapmalıdır. Eğer bu 1 aylık süre kaçırılır ise bu durumda işçi, işe iade davası açma hakkını kaybeder. 1 aylık süre içerisinde Arabuluculuk Kurumuna başvuru yapılmış ve neticesinde anlaşılma sağlanamamış ise bu durumda anlaşamama tutanağının imzalandığı tarihten itibaren 2 hafta içerisinde işe iade davası açılmalıdır. Aksi halde işçi, işe iade davası açma hakkını kaybedecektir.
İşe iade davasını kazanan işçi bu süre içerisinde çalışmadığı için 4 aylık ücret alacağına hak kazanmaktadır. İşe iade davasını kazanan işçi, işe başlatılması için işverene başvuruda bulunmalıdır. Eğer bu başvuruya rağmen işveren, işçiyi işe başlatmaz ise bu durumda işe başlatmama tazminatı ödemek zorunda kalacaktır. İşçinin işe başlatılmadığı hallerde mahkeme tarafından en çok 8 aylık brüt ücret alacağı takdir edilmektedir. Eğer işçi, işe iade davasını kazanır ise yok ve işveren tarafından işe başlatılmaz ise bu durumda en çok 12 aylık brüt ücret alacağına hak kazanacaktır.
Dava Kazanılmasına Rağmen İşe Başlatmama
İşe iade davası, işçinin çalışma hakkını korumayı ve iş akdinin haksız sebeple feshedilmesinin önüne geçmeyi amaçlamaktadır. İşe iade davasını kazanan ve işe başlatılmayan işçi en çok 12 aylık brüt ücret alacağının yanında şartlarını sağlamış ise kıdem ve ihbar tazminatı almaya da hak kazanacaktır. Bu kapsamda işçinin kıdem ve ihbar tazminatı hakları zedelenmemektedir. Nitekim işe başlatmama akabinde işbu alacaklar içinde arabuluculuk yoluna başvurularak dava süreci başlatılacaktır.
İmza Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak, işçi – işveren uyuşmazlıklarından kaynaklanan tüm uyuşmazlıklarla ilgilenmekte olup bu kapsamda işçilerin haklarına kavuşması ve emeklerinin karşılığının alınması için yoğun çaba sarf etmekteyiz. Aklınıza takılan başkaca hususlar ve hukuki destek almak için iletişim numaramızdan ve elektronik posta adresimizden bizlere ulaşabilirsiniz.